Kong HENRIK d. 2 majestæt 2023/2024

 

Majestæt 2023-2024
Henrik Gammeltoft

 Majestæt 2023/2024 Henrik Gammeltoft

Kong Henrik d. 2 , Fuglekonge 2023/2024

Henrik Gammeltofts historie strækker sig over generationer af håndværkere i Frederikssund, der har sat deres præg på byens landskab og udvikling. Hans tipoldefar, Murermester Niels Sørensen, startede allerede i 1859 bagved Tømmerkrogen på Frederiksborgvej med en beskeden murerforretning. Gennem årene voksede virksomheden og flyttede til nye lokationer, indtil Henriks oldefar, Alfred Sørensen, overtog roret og udvidede med et betonstøberi. Dette betonstøberi blev senere hjørnestenen i familievirksomheden og en vigtig del af byens infrastruktur.

Henriks farfar, Kaj Sørensen og Far Erling Sørensen fortsatte traditionen med at udvikle virksomheden, der nu blev etableret på Kocksvej 38 og herefter på Smedetoften 8. Her blomstrede både murerforretningen og betonstøberiet, der blev moderniseret og tilpasset til de skiftende behov i byggebranchen. Henrik selv, inspireret af familiens arv og håndværksmæssige stolthed, tog springet og etablerede sit eget selskab i 2006. Senere udvidede han firmaet med CL & Co. A/S, der har adresse i Hillerød, men stadig bærer den håndværksmæssige ånd med sig.

Henriks engagement i sit håndværk er dybt forankret i hans familiehistorie og kærlighed til bygge faget. Han er ikke blot en entreprenør, men også en vogter af en ældgammel tradition og håndværk, der har været med til at forme Frederikssunds identitet og udvikling. 

Henrik historie er ikke blot en fortælling om en entreprenør; det er en fortælling om en mand, der bærer byens sjæl i sit hjerte og dets historie i sine hænder. Han er en sand vogter af den Frederikssunds arv, en sand bygmester og en inspirerende leder, der guider sine svende mod en lysere fremtid, mens han aldrig glemmer, hvor han kommer fra. Henrik udgør et levende eksempel på den styrke og vedholdenhed, der kendetegner byens bygmestre.

Henrik siger, – ”Jeg kan godt lide at stå op om morgenen og lave en kop kaffe. Jeg holder meget af min morgenkaffe, hvor jeg kværner hele kaffebønner i kaffemøllen og brygger en kop gammeldags stærk kaffe. Og hvis solen skinner og det trækker op til en dejlig sommerdag, så kikker jeg ud på fodrebrættet, og høre fuglene pippe og se de spise af dagens fuglefrø. 

Så sidder jeg i køkkenet ved femtiden, mens alle sover, og det er ved at blive lyst, så har jeg det som regel alder bedst.”


Majestæt 2022-2023
Peter Kyster

Majestæt 2022/2023 Peter Kyster

Kong Peter D. 8, Fuglekonge 2022/2023

Snedkermester Peter Kyster, født i sommeren 1969 på Falkenborgvej 8 i Frederikssund. Familien flyttede kort efter til Oppe Sundby, hvor han voksede op på Maglehøjvej 2A. Igennem ni år drev han og et dusin andre nuværende håndværksmestre i Frederikssund sine lærer på Åbjergskolen til vanvid.

Læretiden foregik på Jægersprisvinduet hos brdr. Spange Hansen. Her lærte han, at det gode håndværk og ordentlighed lønner sig. Efter endt læretid i 1989 drog han til de vestindiske øer og arbejdede i flere omgange på St. Croix sammen med sin bror Thomas Kyster. Her var de med til at opbygge huse efter orkanen Hugo.

I årene efter arbejdede Peter som snedkersvend hos forskellige lokale tømrermestre indtil 1998, hvor han stiftede 3Byg. I 2023 fejrede 3Byg 25 års jubilæum, og Peter Kyster kan han se tilbage på mange spændende opgaver, primært for offentlige bygherrer og almennyttige boligselskaber, samt et hav af private kunder.

I 2013 stiftede Peter Kyster snedkeriet Stagetorn, som de sidste 10 år har produceret snedkerkøkkener, institutionsmøbler og specialdesignet inventar mm.

Igennem årene er der i begge firmaer tilsammen udlært omkring 30 lærlinge, hvoraf flere stadig er ansat. Dette anser Peter som en af de vigtigste og største bedrifter ved at drive virksomhed. Desuden opskæres der træ fra skovene omkring Jægerspris på eget savværk. Træet bruges blandt andet i snedkeriet.

Hjemmet ”Villa Stagetorn” på Roskildevej 124, har siden januar 1991 været rammen om Peters liv og alle hans fire børn. De to voksne drenge, Benjamin og Sebastian er flyttet hjemmefra, mens de to små, Elisabeth og Bertil, som han har med sin hustru Pernille Norén Kyster, fortsat er hjemmeboende. Derudover er hygge, kaffeslapperat, madlavning, havearbejde, udeliv med ungerne, vinterbadning, sommerhuset, rejser og skiture en stor del af livet for Peter Kyster.

Den sparsomme fritid går med at deltage i bestyrelsesarbejder hos DI/Dansk Byggeri Nordsjælland, DI/Træsektionen og DI/Murerlauget Frederikssund, samt bestyrelsesarbejdet i Borger- og Fugleskydningsselskabet Frederikssund.

Af andre mærkesager kan nævnes genopstart af Frederikssund Flaglaug via FNI (Frederikssund Ny Initiativråd) og opstart af Idrætsforeningen for udviklingshandicappede; Team2010, hvor han sammen med sin søster Kristina Kyster sad i bestyrelsen i mere end 10 år herunder mange år som formand. Noget af en bedrift af en mand der aldrig selv har dyrket nogen form for motion.

Peters motto: ”Jeg holder af hverdagen.”
Peters leveregel: ”Det du sætter ind på kontoen, kan du hæve senere når du får brug for det.”